
- Acronim: LANCET
- Cod Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2021-2526
- Numărul Contractului: 736PED
- Start: 28/06/2022
Final: 27/09/2024 - Durata: 28 Luni
- Budget: 598.795,00 RON
- Instituție: UPB-CNMN – Universitatea POLITEHNICA din București – Centrul Național de Micro și Nanomateriale

Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Director Proiect – Conferentiar Universitar Ficai Denisa
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Responsabil Partener – Conferentiar Universitar Gheorghe-Barbu Irina
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Profesor Universitar Andronescu Ecaterina
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Profesor Universitar Oprea Ovidiu
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS III – Cercetător ştiinţific gradul III Vasile Bogdan
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS – Cercetător ştiinţific Vasile Ruxandra Otilia
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Roxana Doina Trusca
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Lector Universitar Nicoara Adrian
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS – Cercetător ştiinţific Angela Spoiala
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Ludmila Motelica
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Cornelia-Ioana Ilie
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Alexandra Catalina Birca
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Laura Boanta
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Liliana Marinescu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Profesor Universitar Mariana Carmen Balotescu-Chifiriuc
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – CS III – Cercetător ştiinţific gradul III Marcela Popa (Bucur)
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Conferentiar Universitar Luminita Marutescu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Ilda Barbu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Vacant
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Doctorand Viorica Corbu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Doctorand Maria Iasmina Moza
Obiectivele acestui proiect sunt dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru tratarea diferitelor suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn, sau alte materiale, pentru a asigura capacitatea anti-aderenta; antibacteriana si antifungica precum si posibilitatea de etanșare a fisurilor. În acest scop, se vor folosi noi acoperiri pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupări funcționale și disiloxan) și se vor decora în continuare cu nanoparticule (NP) de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2. Soluțiile pe bază de agenți de cuplare siloxanici pot reacționa cu NP, prin legarea chimică a nanoparticulelor Au, Cu, Ag prin grupări tiol sau a nanoparticulelor ZnO sau TiO2 prin agenți disiloxani, conferind suprafețe complexe cu proprietățile specifice menționate mai sus.
Așadar, în proiectul actual s-au avut în vedere 3 obiective generale (OG), realizate prin intermediul mai multor obiective specifice (OS), după cum urmează: OG 1. Valorificarea rezultatelor cercetării obținute de solicitanți pentru înființarea și dezvoltarea tehnologii inovatoare (pe baza de monosiloxan cu diferite grupe funcționale și disiloxan) și decorarea ulterioară cu NP cu activitate antibacteriană și antifungică (Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2), pentru a fi utilizate în tratarea diferitelor tipuri de suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn. Acest obiectiv este realizabil prin punerea în comun a rezultatelor cercetării preliminare privind materialele pe bază de siliciu utilizate ca materiale de acoperire în conservarea, curățarea și restaurarea diferitelor suprafețe ale monumentelor de patrimoniu, alături de tehnici moderne de sinteză, funcţionalizare și dopaj ale acestor materiale, rezultând în soluții distructive, rezistente in timp dar si ieftine. GO 2. Validarea în laborator a unei tehnologii care urmărește obținerea de noi nanostructuri de suprafață inovatoare, stabilirea și demonstrarea proprietăților produselor finale și facilitarea transferului tehnologic. Acest obiectiv va fi atins prin elaborarea unui produs final constând dintr-un înveliș pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupe funcționale și disiloxan) decorat cu NP Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2, dând nanostructurilor finale, proprietățile specifice și evaluarea interacțiunile dintre materialul de acoperire și suprafața monumentului împreună cu stabilitatea sa biochimică în timp, aducând conceptul cu câțiva pași mai aproape de aplicarea finală. OG 3. Consolidarea și protecția drepturilor de proprietate intelectuală privind materialele elaborate în limitele proiectului.

Rezumat rezultate proiect
Patrimoniul cultural este esențial pentru identitatea unui popor, iar conservarea sa este responsabilitatea comunității (Rivera și colab., 2018). Tratarea substraturilor din piatra sau lemn cu substanțe antimicrobiene reprezintă o provocare continuă, având în vedere necesitatea de a găsi soluții eficiente, ecologice și sigure pentru sănătatea umană. Deși metodele actuale de curățare și tratare sunt variate, ele prezintă o serie de limitări, inclusiv poluarea mediului, precum și apariția si diseminarea rezistenței in randul microorganismelor (Toreno și colab., 2018; Zornoza-Indart și colab., 2019; Khan și colab., 2019). Din acest motiv, nanomaterialele (NM) au devenit o soluție promițătoare datorită capacității lor de a proteja și consolida substraturile deteriorate, oferind în același timp un sistem de auto-curățare care menține aspectul inițial al obiectelor de patrimoniu. Acestea includ nanoparticule metalice (Au, Cu și Ag) și oxizi metalici (Zn, Ti, Fe și Al), recunoscute pentru eficiența lor în combaterea biodeteriorării (David și colab., 2020).
Obiectivul central al proiectului LANCET a fost dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru tratarea diferitelor suprafete precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn, sau alte materiale, pentru a asigura capacitatea anti-aderenta, antibacteriana si antifungica, precum si posibilitatea de etansare a fisurilor.Toate obiectivele asumate prin proiectul LANCET au fost îndeplinite gradual, în conformitate cu planul de realizare și cu acordul ferm de colaborare între cei doi parteneri. În cele ce urmează vor fi prezentate rezultatele relevante conform obiectivelor atinse:
Prima etapă a proiectului a urmărit investigarea utilizării nanoparticulelor (NP) de Ag, Au, Cu şi ZnO ca soluţii pentru combatere asupra unui numǎr semnificativ de tulpini de fungi microscopici filamentoși și bacterii izolate de pe obiecte de patrimoniu cultural din lemn și din piatră din diferite regiuni din România (secolele XVII-XIX-lea). Evaluarea activitǎṭii antimicrobiene a 6 tipuri de NP de Ag (Ag1, Ag 2, Ag3), Au, Cu şi ZnO sintetizate prin metode de sinteză caracteristice fiecărui tip de nanoparticule pe un numǎr total de 75 tulpini de microfungi apartinând genurilor Aspergillus, Penicillium, Purpureocilium și Trichoderma şi respectiv 17 tulpini bacteriene apartinând genului Bacillus s-a realizat prin metode calitative ṣi cantitative; evaluarea activităţii antibiofilm s-a realizat prin metoda microtitrării cu cristal violet iar influența soluţiilor de NP asupra activității enzimatice și asupra producerii de acizi organici prin cultivarea tulpinilor microbiene tratate cu concentrație subinhibitorii de soluţii de NP (CMI/2 şi CMI/4) pe medii de cultură specifice. Ecotoxicitatea respectiv fitotoxicitatea soluţiilor de NP investigate a fost caracterizată prin testul Allium. Screening-ul calitativ al activitǎṭii antimicrobiene a soluţiilor de NP pe tulpinile de microfungi a demonstrat o eficiență mai ridicată a NP de Ag2 şi Ag3, mai ales acţiune fungistatică asupra 68 respectiv 58.57% din tulpinile fungice testate. Cele mai sensibile au fost tulpinile de Aspergillus montevidensis la NP Ag2 (CMI=0,390 µg/mL), Penicillium commune la NP Ag3 (CMI< 1µg/mL) și P. corylophylum la NP ZnO (CMI=32,55 µg/mL) iar în cazul bacteriilor printre cele mai sensibile au fost tulpinile de B. megaterium la acţiunea NP Ag2 (CMI=0,4 µg/mL); B. megaterium şi B. cereus la acţiunea NP Ag3 (CMI=9 µg/mL). Soluţiile de NP Ag 3, de Cu şi de ZnO au redus capacitatea de aderenţă a tulpinilor la substrat inert. Efectul soluţiilor de NP asupra capacităţii enzimatice şi respectiv asupra producerii de acizi organici a variat în funcţie de tipul de NP şi specia analizată.
Etapa a II-a a proiectului a urmărit: i) obținerea, caracterizarea morfologică și structurală a unor materiale pe bază de siloxan mono și difuncțional pentru modificarea suprafeței unor materiale model de tip piatră, beton, materiale pe bază de celuloză, ii) caracterizarea morfologică și structurală prin metode fizico-chimice a materialelor model tratate cu soluții siloxanice și soluții de NP, iii) evaluarea activității antimicrobiene, antibiofilm, a impactului asupra asupra capacității enzimatice și respectiv de producere de acizi organici a unor materiale model din marmură functionalizate cu agent de silanizare, agent de silanizare și nanoparticule (NP) de Cu, ZnO și TiO2; ceramică tip MD și MC tratate cu agent de silanizare, agent de silanizare și NP de Cu, ZnO și lemn tratat cu 2 tipuri de agent de silanizare-Silan SH și APTES respectiv NP de Ag, Cu și ZnO), și iv) studiul ecotoxicității materialelor cu potențial biocid asupra unor tulpini bacteriene de Bacillus cereus și B. megaterium și respectiv de fungi filamentoși (Penicillium chrysogenum) cunoscute din prima etapă de desfășurare a proiectului ca fiind implicate în deteriorarea unor obiecte de patrimoniu cultural din România. Rezultatele obținute au demonstrat faptul că procedeul utilizat pentru tratarea materialelor model ficționalizate cu soluții de NP de Cu, ZnO, TiO2 și Ag (calcar, travertin, marmură și lemn) menține activitatea antimicrobiană a soluțiilor de NP reducând viabilitatea microorganismelor deteriogene în urma contactului direct. În plus, tratamentul aplicat interferă cu capacitatea de aderență a tulpinilor la suprafața materialelor ceea ce subliniază rolul acestuia în prevenirea contaminării cu microorganisme biodeteriogene și cu formarea biofilmelor microbiene. Impactul soluțiilor de NP folosite pentru tratarea materialelor model investigate în această etapă a variat în funcție de tulpina testată și produșii extracelulari (enzime sau acizi organici) secretați. Impactul fitotoxic al soluțiilor de NP folosite în tratarea substraturilor model din marmură, ceramică și lemn este redus, la testele de genotoxicitate fiind observate un număr redus de celule cu aberații cromozomiale.
Etapa a III-a a urmărit i) caracterizarea morfologică și structurală prin metode fizico-chimice a materialelor model tratate cu soluții siloxanice și soluții de NP; ii) evaluarea stabilității si eficacității tratamentului de silanizare și decorare, eliberare de ioni și nanoparticule, iii) evaluări legate de îmbătrânirea forțată, iv) evaluarea biodeteriorării diferitelor substraturi (piatră, calcar, travertin, granit, marmura, beton, mortar și lemn) prin metoda SEM și FTIR înainte și după inocularea cu microorganisme și a suprafețelor / materialelor silanizare cu nanoparticule de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2) evaluarea activității antimicrobiene, antifungice și anti-biofilm a suprafeteor tratate prin experimente in situ. Rezultatele obținute au demonstrat faptul că procedeul utilizat pentru tratarea materialelor model funcționalizate cu soluții de NP de Cu, ZnO, TiO2 și Ag (calcar, travertin, marmură și lemn) este eficient, activitatea antibacteriana si antibiofilm depinzand in mare masura de tipul NP-lor utilizate dar si de agentul de silanizare.
Proiectul abordează o cercetare experimentală și demonstrativă care urmărește dezvoltarea de noi tehnologiilor inovatoare pentru tratarea diferitelor suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn, sau alte materiale, pentru a asigura capacitatea anti-aderenta; antibacteriana şi antifungica precum si posibilitatea de etanșare a fisurilor. În acest scop, se vor folosi noi acoperiri pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupări funcționale și disiloxan) și se vor decora în continuare cu nanoparticule de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2. Soluțiile pe bază de siloxan numite agenți de cuplare pot reacționa cu nanoparticulele, prin legarea chimică a nanoparticulelor Au, Cu, Ag prin grupări tiol sau a nanoparticulelor ZnO sau TiO2 prin agenți disiloxani, conferind suprafețe complexe cu proprietățile specifice menționate mai sus.
Rezultatele preconizate în cadrul acestui proiect sunt:
-Raport de studiu al literaturii;
-Modele experimentale de NP inovatoare cu activitate antimicrobiană potențială;
-Un raport de analiză complexă care include tehnicile presupuse;
-Modele experimentale de suprafeţe silanizate – cel puţin 2 suporturi cu compoziţie diferită cu potenţial în protejarea patrimoniului naţional şi internaţional;
-Modele experimentale: cel puţin 2 tipuri de suprafeţe tratate decorate cu cele 5 tipuri de nanoparticule = 10 suprafete decorate;
-Cel puțin 5 tehnologii de funcționalizare și decorare cu nanoparticule
-Publicarea unui review într-o jurnal ISI clasat în Q1/Q2, 3 articole ISI, 2 brevete și 4 participări la conferințe internaționale;
-Lansarea site-ului web şi updatarea acestuia la sfarsitul fiecarei etape;
-Raport transmis Agenției de finanțare la sfârşitul fiecarei etape;

- Etapa 1 – Dezvoltarea de nanoparticule cu activitate antimicrobiană și antibiofilm cu potențiale aplicații în protejarea patrimoniului cultural.
- Etapa 2 – Tratarea suprafeței probelor de piatră, calcar, travertin, granit, marmură, beton, mortar și lemn.
- Etapa 3 – Decorarea suprafeței probelor de piatră, calcar, travertin, granit, marmură, beton, mortar și lemn, cu NP de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2 și evaluarea proprietăților acestora.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
ETAPA 2022: | |
Articol ISI publicat (International Journal of Molecular Sciences) | Eco-Friendly Solution Based on Rosmarinus officinalis Hydro-Alcoholic Extract to Prevent Biodeterioration of Cultural Heritage Objects and Buildings. Corbu VM, Gheorghe-Barbu I, Marinas IC, Avramescu SM, Pecete I, Geanǎ EI, Chifiriuc MC |
Abstract conferinţă naţională |
Noi soluții pe bază de nanoparticule pentru combaterea micobiotei deteriogene a unor obiecte de patrimoniu cultural din România. Dumbravă AS, Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Czobor Barbu I, Pecete I, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Șesan TE. Sesiunea de Comunicări Științifice „D. Brândză” Ediția a XXVIII-a, București, 4-5 noiembrie 2022 |
Abstract conferinta Internationala | Antimicrobial Effect of Silver Nanoparticles Applied on Stone Substrates. Marinescu L, Ficai A, Ficai D, Holban AM, Oprea O, Trusca R, Motelica L, Andronescu E. Applications of Chemistry in Nanosciences and Biomaterials Engineering (NanoBioMat) 24-26 noiembrie |
Abstract conferinta Internationala | Synthesized Silver Nanoparticles and their Applications for Antibacterial of Stone Protection. Marinescu L, Motelica L, Ficai A, Ficai D, Holban AM, Oprea O, Andronescu E. RICCCE 22 – 22nd Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering 2022 7-9 Septembrie, Sinaia |
ETAPA 2023: | |
Articol ISI publicat (Frontiers in Materials) | Alternative mitigating solutions based on inorganic nanoparticles for the preservation of cultural heritage. Corbu VM, Dumbravă AŞ, Marinescu L, Motelica L, Chircov C, Surdu AV, Gheorghe-Barbu I, Pecete I, Balotescu I, Popa M, Marinas IC, Ianovici N, Ciobanu D-G, Diţu LM, Ficai D, Oprea OC, Ficai A, Șesan TE, Chifiriuc MC. Front. Mater. 2023, 10:1272869. |
Articol ISI publicat (Microorganisms) | Phenotypic and Genotypic Characterization of Recently Isolated Multidrug-Resistant Acinetobacter baumannii Clinical and Aquatic Strains and Demonstration of Silver Nanoparticle Potency. Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Vrancianu CO, Marinas IC, Popa M, Dumbravă AȘ, Niță-Lazăr M, Pecete I, Muntean AA, Popa MI, et al. Microorganisms 2023, 11, 2439. |
Review ISI publicat (Microorganisms) | Current Insights in Fungal Importance—A Comprehensive Review. Corbu VM, Gheorghe-Barbu I, Dumbravă AȘ, Vrâncianu CO, Șesan TE. Microorganisms 2023, 11,1384. |
Articol ISI – trimis spre publicare/ sub evaluare | A Two-Step Surface Modification Methodology for the Advanced Protection of a Stone Surface. Marinescu L, Motelica L, Ficai D, Ficai A, Oprea OC, Andronescu E, Holban AM, Nanomaterials, 2024, 14, 68. https://doi.org/10.3390/nano14010068 |
Articol publicat în volume ale manifestărilor științifice naționale – Karst Science Days Symposium Proceedings, Vol. 1. “Emil Racovita” Institute of Speleology of the Romanian Academy | Insights into the cultivable microbiota of Isverna cave guano deposits. Presented at Murariu D., Dragusin V. (Eds.). 2023. Karst Science Days Symposium Proceedings, Vol. 1. “Emil Racovita” Institute of Speleology of the Romanian Academy. ISSN 2972-127x, ISSN-L 2972-1261(electronic). Manolachi L.V., Grigore G.A., G. Barbu I., Ionu¸t Pecete, Virgil Dragusin V., Chifiriuc M.C. |
Articol publicat în volume ale manifestărilor științifice naționale – Karst Science Days Symposium Proceedings, Vol. 1. “Emil Racovita” Institute of Speleology of the Romanian Academy | A laboratory experiment of carbon stable isotope fractionation by several fungal species. Presented at Murariu D., Dragusin V. (Eds.). 2023. Karst Science Days Symposium Proceedings, Vol. 1. “Emil Racovita” Institute of Speleology of the Romanian Academy. ISSN 2972-127x, ISSN-L 2972-1261(electronic).Surugiu S., Grigore G.A., Dragusin V., G. Barbu I., Ispas B., Atudorei V., Pecete I., Chifiriuc M.C. |
Abstract conferință Internațională | SMART LAYERS BASED ON SILIANS/TiO2 FOR THE PROTECTION OF NATURAL STONE” 6th EuChemS Inorganic Chemistry Conference’’, Ficai D, Ludmila Motelica L, Spoială A, Ilie CI, Trușcă RD, Surdu A, Oprea AC, Ficai A, „02.09.2023 – 08.09.2023, Viena, Austria. |
Abstract conferință Internațională | Sustainable Conservation of Cultural Heritage through Alternative Solutions for Mitigating Biodeterioration Based on Plant Extracts or Silver Derived Nanoparticles, Corbu VM, Culdălbeanu M, Dumbravă AȘ, Marinaș IC, Avramescu SM, Marinescu L, Ficai D, Ficai A, Șesan TE, Gheoghe-Barbu I, Balotescu I, Chifiriuc MC, poster, International Conference on Chemistry and the Environment, ICCE 2023, Venice, Italy, 11-15.06.2023 |
Abstract conferință Internațională | In Vitro Evaluation of Silver Nanoparticles Activity Against 132 Multidrug Resistant Acinetobacter baumannii Strains Isolated From Romanian Hospitals and Aquatic Environments During 2019–2022, Gheorghe-Barbu I, Czobor Barbu I, Corbu VM, Dumbravă AȘ, Surleac M, Paraschiv S, Oțelea D, Marinescu L, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, poster, International Conference on Chemistry and the Environment, ICCE 2023, Venice, Italy, 11-15.06.2023 |
Abstract conferință Internațională | Potential of inorganic nanoparticles to fight biodeteriogens of tangible cultural heritage objects. Dumbravă AȘ, Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Czobor Barbu I, Pecete I, Popa M, Marinaș IC, Ianovici N, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Sesan TE, poster, 10th Congress of European Microbiologists, FEMS 2023, 9-13.07.2023, Hamburg, Germany |
Abstract conferință națională | Fungii: prieten sau dușman. Grigore GA, Dumbravă AS, Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Drăgușin V, Pecete I, Ficai A, Ficai D, Șesan TE, Csutak O, Chifiriuc MC, prezentare orală, Prima ediție a Conferinței Anuale de Comunicare a Rezultatelor Cercetării la Universitatea din București 23-24 februarie 2023 |
Abstract conferinţă naţională | Studiul microbiotei cultivabile din depozitele de guano din Peștera Isverna, Manolachi LV, Grigore GA, Gheorghe Barbu I, Pecete I, Drăgușin V, Chifiriuc MC, prezentare orală, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie – Ediția 2023, 12.05.2023 |
Abstract conferinţă naţională | Diversitatea fungilor filamentoși cultivabili din ecosistemele cavernicole, Șocherel A, Grigore GA, Tănase EA, Gheorghe Barbu I, Pecete I, Drăgușin V, Chifiriuc MC, prezentare orală, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie – Ediția 2023, 12.05.2023 |
Abstract conferinţă naţională | Dezvoltarea unui model experimental pentru studiul capacității unor tulpini fungice de a fracționa izotopii stabili ai carbonului, Surugiu Ș, Grigore GA, Gheorghe Barbu I, Ispas B, Pecete I, Drăgușin V, Chifiriuc MC, prezentare orală, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie – Ediția 2023, 12.05.2023 |
Abstract conferinţă naţională | Investigarea unor particularități metabolice ale unor tulpini fungice izolate din micobiota ecosistemelor cavernicole, Tănase EA, Grigore GA, Șocherel A, Gheorghe Barbu I, Pecete I, Drăgușin V, Chifiriuc MC, prezentare orală, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie – Ediția 2023, 12.05.2023 |
Abstract conferinţă naţională | Noi strategii pe bază de nanoparticule pentru combaterea microorganismelor implicate în biodeteriorarea obiectelor de patrimoniu cultural din România, Dumbravă AȘ, Gheorghe Barbu I, Corbu VM, Czobor Barbu I, Popa M, Marinaș IC, Pecete I, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Șesan TE, prezentare orală, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie – Ediția 2023, 12.05.2023 |
Abstract conferinţă naţională | Acoperiri multifuncționale pe bază de nanoparticule anorganice pentru prezervarea obiectelor de patrimoniu cultural din România, Dumbravă AȘ, Gheoghe-Barbu I, Corbu VM, Marinaș IC, Pecete I, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC; Șesan TE, poster, Sesiunea de Comunicări Științifice „D. Brândză” ediția XXIX– 3, 4 noiembrie 2023, |
Abstract conferinţă naţională | Caracterizarea fenotipică și moleculară a clonelor multirezistente de Acinetobacter baumannii circulante în infecții intraspitalicești și mediul acvatic din România patru ani raziliane și demonstrarea eficientei antimicrobiene a nanoparticulelor de argint, Gheorghe-Barbu I, Czobor Barbu I, Corbu VM, Vrânceanu OC, Marinaș IC, Dumbravă AȘ, Surleac M, Paraschiv S, Muntean AA, Marinescu L, Dicai D, Ficai A, Măruțescu L, Popa M, Niță Lazăr M, Popa MI, Oțelea D, Chifiriuc MC, prezentare orală, Ziua Internațională a Microorganismelor (ZIM) – 18.09.2023, București |
Saloane invenții | Long-Lasting Innovative NanoCoatings for Heritage preservation; Project PN-III-P2-2.1-PED-2021-2526, no 736, FICAI D, MOTELICA L, ILIE CI, SPOIALĂ A, OPREA OC, FICAI A, International Salon of Invention and Innovative Entreprenorship, 12-13 Octomber 2023, Chisinau, Moldova, Medalie de aur. |
Saloane invenții | Long-Lasting Innovative NanoCoatings for Heritage preservation; Project PN-III-P2-2.1-PED-2021-2526, no 736, FICAI D, MOTELICA L, ILIE CI, A, OPREA OC, FICAI A, 15th European Exhibition of Creativity and Innovation-EuroInvent 2023, 13 May 2023, Iaşi, Romania, Moldova, Medalie de argint. |
ETAPA 2024: | |
Articol ISI publicat (Journal of Fungi, 2024) | Phenotypic and Genotypic Characterization of Resistance and Virulence Markers in Candida spp. Isolated from Community-Acquired Infections in Bucharest, and the Impact of AgNPs on the Highly Resistant Isolates. Corbu, V.M.; Georgescu, A.-M.; Marinas, I.C.; Pericleanu, R.; Mogos, D.V.; Dumbravă, A.Ș.; et al. https://doi.org/10.3390/jof10080563 |
Articol ISI publicat (Life, 2024) | Epiphytic Yeasts from South Romania for Preventing Food Microbial Contamination. Corbu, V.M.; Dumbravă, A.Ș.; Gheorghe-Barbu, I.; Csutak, O. Life, 2024 14, 1087. https://doi.org/10.3390/life14091087 |
Poster conferințǎ internaționalǎ | Silver nanoparticle as therapeutic options to fight the resistome, mobilome and virulome of multidrug resistant Acinetobacter baumannii circulating clones in South Romania. Gheorghe-Barbu I, Czobor Barbu I, VM Corbu Dumbravă A-Ș, Găboreanu D-M, Grigore G-A, Vrâncianu CO, Surleac M, Paraschiv S, Oțelea D, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC. Polymers 2024, Composites 2024 and 3BS Materials, Sevilla, Spania 06-08 martie 2024 |
Poster conferințǎ internaționalǎ | Inorganic nanoparticle-based multifunctional coatings for the preservation of Romanian cultural heritage objects. Dumbravă A.Ş., Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Găboreanu DM, Marinaș IC, Pecete I, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Șesan TE. Polymers 2024, Composites 2024 and 3BS Materials, Sevilla, Spania 06-08 martie 2024 |
Prezentare orală conferințǎ naționalǎ | Silanizarea cu nanoparticule anorganice – metodă inovativă pentru prezervarea obiectelor de patrimoniu cultural din lemn din România. Dumbravă AS, Gheorghe-Barbu I, Corbu VM, Găboreanu DM, Marinaș IC, Pecete I, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Șesan TE. Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie, București, 17 mai 2024 |
Prezentare orală conferințǎ naționalǎ | Soluții de conservare-prezervare a obiectelor de patrimoniu cultural din lemn din România. Pericleanu R., Mogos D.V., Dumbravă AŞ, Corbu VM, Marinaș IC, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Gheorghe-Barbu I. Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie, București, 17 mai 2024 |
Prezentare orală conferințǎ naționalǎ | Studiul fenotipic și molecular al markerilor de antibiorezistență și de virulență la tulpini de Candida albicans și Candida non-albicans izolate din ambulator în București. Georgescu AM, Pericleanu R, Mogos DV, Pecete I, Dumbravă AŞ, Marinaș IC, Corbu VM, Csutak O, Ficai D, Ficai A, Chifiriuc MC, Gheorghe-Barbu I. Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie, București, 17 mai 2024 |
Prezentare orală – Lucrare de licență, sesiunea 2024 | Soluții de rășini poliacrilice și nanoparticule de argint ca soluții de conservare a obiectelor de patrimoniu cultural din lemn. Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I, îndrumător Drd. Dumbravă AŞ, absolvent Barbu Teodora-Simona (Specializarea Biologie) |
Prezentare orală – Lucrare de licență, sesiunea 2024 | Eficiența antimicrobiană și anti-enzimatică a unor soluții de rășini poliacrilice și nanoparticule de argint asupra unor tulpini de fungi deteriogene obiectelor de patrimoniu cultural din Romania. Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I, îndrumător Drd. Dumbravă A.Ş., absolvent Cojocaru Ana-Maria-Diana (Specializarea Biologie) |
Prezentare orală – Lucrare de licență, sesiunea 2024 | Eficiența unor nanoparticule și a agenților de silanizare în combaterea fungilor implicați în deteriorarea unor obiecte de patrimoniu din marmură. Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I, îndrumător Drd. Dumbravă AŞ, absolvent Ilașcu Anda-Ștefana (Specializarea Biochimie) |
Prezentare orală – Lucrare de licență, sesiunea 2024 | Strategii de combatere a fungilor biodeteriogeni ai obiectelor de patrimoniu din România. . Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I., îndrumător Drd. Dumbravă AŞ, absolvent Ceapă Natalia-Elena (Specializarea Biochimie) |
Prezentare orală – Lucrare de disertație, sesiunea 2024 | Strategii de prezervare a obiectelor de patrimoniu cultural tangibil din lemn din România. Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I., îndrumător Drd. Dumbravă A.Ş., absolvent Drăgoescu Laura Georgiana (Master Microbiologie Aplicată și Imunologie) |
Prezentare orală – Lucrare de disertație, sesiunea 2024 | Eficiența unor agenți de silanizare și a nanoparticulelor în combaterea fungilor implicați în deteriorarea unor obiecte de patrimoniu din marmură. Coordonator Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I, îndrumător Drd. Dumbravă AŞ, absolvent Moroș Anca Alexandra (Master Microbiologie Aplicată și Imunologie) |
Prezentare orală – Lucrare de disertație, sesiunea 2024 | Studiul fenotipic și molecular al markerilor de antibiorezistență și de virulență la tulpini de Candida albicans și Candida non-albicans și demonstrarea eficienței unor soluții alternative de combatere. Conf. univ. dr. Gheorghe-Barbu I, îndrumător Lect. Dr. Corbu VM, absolvent Georgescu Ana Maria (Master Microbiologie Aplicată și Imunologie) |