
- Acronim: LANCET
- Cod Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2021-2526
- Numărul Contractului: 736PED
- Start: 28/06/2022
Final: 27/06/2024 - Durata: 24 Luni
- Budget: 598.795,00 RON
- Instituție: UPB-CNMN – Universitatea POLITEHNICA din București – Centrul Național de Micro și Nanomateriale

Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Director Proiect – Conferentiar Universitar Ficai Denisa
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Responsabil Partener – Conferentiar Universitar Gheorghe-Barbu Irina
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Profesor Universitar Andronescu Ecaterina
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Profesor Universitar Oprea Ovidiu
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS III – Cercetător ştiinţific gradul III Vasile Bogdan
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS – Cercetător ştiinţific Vasile Ruxandra Otilia
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Roxana Doina Trusca
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Lector Universitar Nicoara Adrian
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS – Cercetător ştiinţific Angela Spoiala
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Ludmila Motelica
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Cornelia-Ioana Ilie
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Alexandra Catalina Birca
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Laura Boanta
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Liliana Marinescu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Profesor Universitar Mariana Carmen Balotescu-Chifiriuc
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – CS III – Cercetător ştiinţific gradul III Marcela Popa (Bucur)
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Conferentiar Universitar Luminita Marutescu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Ilda Barbu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – ACS – Asistent de cercetare ştiinţifică Vacant
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Doctorand Viorica Corbu
Partener (P1) – UNIVERSITATEA BUCURESTI – Doctorand Maria Iasmina Moza
Obiectivele acestui proiect sunt dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru tratarea diferitelor suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn, sau alte materiale, pentru a asigura capacitatea anti-aderenta; antibacteriana si antifungica precum si posibilitatea de etanșare a fisurilor. În acest scop, se vor folosi noi acoperiri pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupări funcționale și disiloxan) și se vor decora în continuare cu nanoparticule (NP) de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2. Soluțiile pe bază de agenți de cuplare siloxanici pot reacționa cu NP, prin legarea chimică a nanoparticulelor Au, Cu, Ag prin grupări tiol sau a nanoparticulelor ZnO sau TiO2 prin agenți disiloxani, conferind suprafețe complexe cu proprietățile specifice menționate mai sus.
Așadar, în proiectul actual s-au avut în vedere 3 obiective generale (OG), realizate prin intermediul mai multor obiective specifice (OS), după cum urmează: OG 1. Valorificarea rezultatelor cercetării obținute de solicitanți pentru înființarea și dezvoltarea tehnologii inovatoare (pe baza de monosiloxan cu diferite grupe funcționale și disiloxan) și decorarea ulterioară cu NP cu activitate antibacteriană și antifungică (Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2), pentru a fi utilizate în tratarea diferitelor tipuri de suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn. Acest obiectiv este realizabil prin punerea în comun a rezultatelor cercetării preliminare privind materialele pe bază de siliciu utilizate ca materiale de acoperire în conservarea, curățarea și restaurarea diferitelor suprafețe ale monumentelor de patrimoniu, alături de tehnici moderne de sinteză, funcţionalizare și dopaj ale acestor materiale, rezultând în soluții distructive, rezistente in timp dar si ieftine. GO 2. Validarea în laborator a unei tehnologii care urmărește obținerea de noi nanostructuri de suprafață inovatoare, stabilirea și demonstrarea proprietăților produselor finale și facilitarea transferului tehnologic. Acest obiectiv va fi atins prin elaborarea unui produs final constând dintr-un înveliș pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupe funcționale și disiloxan) decorat cu NP Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2, dând nanostructurilor finale, proprietățile specifice și evaluarea interacțiunile dintre materialul de acoperire și suprafața monumentului împreună cu stabilitatea sa biochimică în timp, aducând conceptul cu câțiva pași mai aproape de aplicarea finală. OG 3. Consolidarea și protecția drepturilor de proprietate intelectuală privind materialele elaborate în limitele proiectului.

Proiectul abordează o cercetare experimentală și demonstrativă care urmărește dezvoltarea de noi tehnologiilor inovatoare pentru tratarea diferitelor suprafețe precum piatra, compozite pe baza de ciment, sticla, lemn, sau alte materiale, pentru a asigura capacitatea anti-aderenta; antibacteriana şi antifungica precum si posibilitatea de etanșare a fisurilor. În acest scop, se vor folosi noi acoperiri pe bază de silice (monosiloxan cu diferite grupări funcționale și disiloxan) și se vor decora în continuare cu nanoparticule de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2. Soluțiile pe bază de siloxan numite agenți de cuplare pot reacționa cu nanoparticulele, prin legarea chimică a nanoparticulelor Au, Cu, Ag prin grupări tiol sau a nanoparticulelor ZnO sau TiO2 prin agenți disiloxani, conferind suprafețe complexe cu proprietățile specifice menționate mai sus.
Rezultatele preconizate în cadrul acestui proiect sunt:
-Raport de studiu al literaturii;
-Modele experimentale de NP inovatoare cu activitate antimicrobiană potențială;
-Un raport de analiză complexă care include tehnicile presupuse;
-Modele experimentale de suprafeţe silanizate – cel puţin 2 suporturi cu compoziţie diferită cu potenţial în protejarea patrimoniului naţional şi internaţional;
-Modele experimentale: cel puţin 2 tipuri de suprafeţe tratate decorate cu cele 5 tipuri de nanoparticule = 10 suprafete decorate;
-Cel puțin 5 tehnologii de funcționalizare și decorare cu nanoparticule
-Publicarea unui review într-o jurnal ISI clasat în Q1/Q2, 3 articole ISI, 2 brevete și 4 participări la conferințe internaționale;
-Lansarea site-ului web şi updatarea acestuia la sfarsitul fiecarei etape;
-Raport transmis Agenției de finanțare la sfârşitul fiecarei etape;

- Etapa 1 – Dezvoltarea de nanoparticule cu activitate antimicrobiană și antibiofilm cu potențiale aplicații în protejarea patrimoniului cultural.
- Etapa 2 – Tratarea suprafeței probelor de piatră, calcar, travertin, granit, marmură, beton, mortar și lemn.
- Etapa 3 – Decorarea suprafeței probelor de piatră, calcar, travertin, granit, marmură, beton, mortar și lemn, cu NP de Ag, Au, Cu, ZnO, TiO2 și evaluarea proprietăților acestora.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.