
- Acronim: Smart2Graph-1
- Cod Proiect: ERANET-FLAG-ERA-Smart2Graph-1
- Numărul Contractului: 28/2024
- Start: 01/03/2024
Final: 28/02/2027 - Durata: 36 Luni
- Budget: 1.227.750,00 RON
- Instituție: UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE POLITEHNICA BUCUREŞTI – Centrul Național de Micro și Nanomateriale

Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE POLITEHNICA BUCUREŞTI
Director de proiect: Anton FICAI
Dan Eduard Mihaescu
Ovidiu Cristian Oprea
Denisa Ficai
Cornelia-Ioana Ilie
Angela Spoiala
Alexa Maria Croitoru
Zeno Dorian Ghizdavet
Bogdan Stefan Vasile
Roxana Doina Trusca
Ludmila Motelica
Georgiana Nicolae
Andreea-Isabela Lazar
Cristina Uncu
Surdu Adrian Vasile
Partener (P1) – UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE „CAROL DAVILA”
Responsabil Partener: Razvan Nicolae Teodoreanu
Andreea Grosu-Bularda
Cristian-Sorin Hariga
Proiectul va fi focusat în jurul a 3 axe principale detaliate în această propunere:
(i) Sinteza și caracterizarea fizico-chimică a matricilor de fibroină de mătase și colagen biodegradabile care pot fi utilizate ca cerneală pentru printare 3D. Prezența în gelul polimeric a oxidului de grafens și a nanoparticulelor (în special magnetită) va putea da caracteristici specifice acestor geluri, cum ar fi electroconducția, magnetismul sau eliberarea de substante active declanșate electric.
(ii) Aceste matrici versatile vor fi apoi testate pentru două tehnici potențiale de procesare, fie fabricarea aditivă care recreează grafena aliniata, fie auto-alinierea nanoparticulelor de grafena și oxid de fier sub câmpuri electrice sau magnetice. Scopul este de a obține tuburi polimerice mici (la scară milimetrică) cu potential de ghidare a structurilor de grafen aliniate capabile să ghideze fibrele de neurită în creștere în timpul regenerării nervoase.
(iii) Biocompatibilitatea acestor nervi artificiali precum și capacitatea lor de regenerare vor fi în final testate in vitro în culturi de gliali și neuroni din sistemul nervos central și periferic și ulterior in vivo prin experimente de grefare pe un model animal de nerv facial realizat de clinicieni.
Vizăm două rezultate comerciale potențiale. În primul rând, vom dezvolta structuri tip tub tipărit 3D (mixt de mătase și colagen) cu grafen aliniat intern capabil să se concentreze pe repararea unor situații nervoase complexe (bifurcație, plex brahial,…). În al doilea rând, vom lucra la soluții injectabile cu un sistem de auto-asamblare care aliniază grafenul pentru o zonă greu accesibilă (în mare parte canal osos, cum ar fi nervul alveolar inferior, o ramură a nervului facial, de exemplu).
Proiectul Smart2Graph, prin calitatea și interactivitatea participanților săi (cu parteneri științifici, clinici și industriali), inovația tehnologică a livrabilelor dezvoltate și adecvarea la nevoile identificate ale pieței, garantează un transfer rapid a rezultatelor științifice dezvoltate în produse medicale inovatoare (gel și gref printata 3D) dedicate medicinei regenerative.


- Etapa 1. Prepararea, caracterizarea si evaluarea proprietatilor nanoparticulelor si a fibroinei de matase ca cerneala pentru printare 3D (in colaborare cu partenerii internationali)
Etapa 2. Realizarea de grefe de nervi cu arhitectura complexa (in colaborare cu partenerii internationali)
Etapa 3. Evaluarea grefelor de nervi si a componentelor individuale (in colaborare cu partenerii internationali)
Etapa 4. Evaluarea oportunitatilor de continuare a cercetarilor