
- Acronim: SmartACT
- Cod Proiect: PN-III-P1-1.1-TE-2021-1342
- Numărul Contractului: 96TE
- Start: 15/05/2022
Final: 14/05/2024 - Durata: 24 Luni
- Budget: 450.000 ,00 RON
- Instituție: UPB-CNMN – Universitatea POLITEHNICA din București – Centrul Național de Micro și Nanomateriale

Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Director Proiect – Conferentiar Universitar Ficai Denisa
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS III – Cercetător ştiinţific gradul III Vasile Bogdan
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Lector Universitar Neacsu Andreea-Ionela
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CS – Cercetător ştiinţific Angela Spoiala
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Ludmila Motelica
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Cornelia-Ioana Ilie
Coordonator (CO) – UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – Doctorand Alexandra Catalina Birca
Scopul proiectului este de a îmbunătăți strategiile medicale privind tratamentul cancerului, prin dezvoltarea de noi sisteme nanostructurate pentru terapia țintită a acestuia, bazate pe produse naturale de catabolism (aminoacizi dicarboxilici, hidroxiacizi și cetoacizi) ca agenți de stabilizare și compuși antitumorali naturali sau sintetici, cu internalizare celulară îmbunătăţită. Pentru atingerea acestui obiectiv principal și minimizarea efectelor secundare negative ale abordărilor actuale s-au avut în vedere 3 obiective specifice (OS), după cum urmează:
OS 1. Fabricarea și caracterizarea nanostructurilor de tip Fe3O4@ compușilor multifuncționali, folosind aminoacizi dicarboxilici (de exemplu acid glutamic, acid aspartic sau derivații acestora), hidroxiacizi (de exemplu acid tartric, acid gluconic, vitamina C/acid ascorbic, acid folic) și cetoacizi (de exemplu, acid alfa-cetoglutaric), care, în măsura cunoștințelor noastre, nu au fost încă raportați ca agenți de stabilizare, reprezentând o noutate în domeniu. Prezența acestor agenți biologici activi, va permite o internalizare îmbunătățită deoarece celulele tumorale sunt mai active în comparație cu celulele normale și trebuie să-și satisfacă nevoia mai mare de nutrienţi și oxigen. Dacă este necesar, aceste structuri vor fi stabilizate în continuare pentru a asigura o stabilitate mai bună prin PEG-ilare.
OS 2. Fabricarea și caracterizarea Fe3O4@MC–citostatice hidrofile ca sisteme țintite de terapie a cancerului. Există numeroși agenți antitumorali hidrofili care pot fi utilizați pentru tratamentul cancerului. Livrarea lor are loc de obicei mai rapid decât degradarea matricei, mecanismul de livrare fiind caracteristic unei matrice neerodabile. Livrarea poate fi declanșată cu ușurință de un câmp electromagnetic alternativ extern.
OS 3. Fabricarea și caracterizarea Fe3O4@MC–citostatice hidrofobe, ca sisteme terapeutice ţintite împotriva cancerului. În detrimentul medicamentelor clasice utilizate în tratamentul cancerului, proiectul propune fabricarea de sisteme bazate pe compuși antitumorali naturali, netoxici și întâlniți în mod obișnuit în alimentație, precum Bisabolol și Licopenul, care pot fi extrași din plante și legume. Activitatea lor antitumorală a fost demonstrată, dar doar câteva rapoarte au fost publicate până acum. Citostaticele hidrofobe sunt deosebit de importante deoarece livrarea lor este lentă în medii apoase dacă nu se aplică stimuli.

Proiectul abordează o cercetare experimentală și demonstrativă care urmărește dezvoltarea de noi sisteme nanostructurate pentru terapia țintită a cancerului, bazate pe produse naturale de catabolism (aminoacizi dicarboxilici, hidroxiacizi și cetoacizi ca agenți de stabilizare și compuși antitumorali naturali sau sintetici, cu internalizare celulară asistată. Pentru implementarea modelului demonstrativ, proiectul începe de la un nivel conceptual care constă în proiectarea unor noi compuși multifuncționali de tipul: Fe3O4@MC – Citostatic hidrofob, Fe3O4@MC – Citostatic hidrofil), folosind aminoacizi dicarboxilici (de exemplu acid glutamic, acid aspartic sau derivații acestora), hidroxiacizi (de exemplu acid tartric, acid gluconic, vitamina C/acid ascorbic, acizi folic) și ceto acizi, compusi care vor permite o internalizare îmbunătățită deoarece celulele tumorale sunt mai active în comparație cu celulele normale și trebuie să-și satisfacă nevoia mai mare de nutrienţi și oxigen.
Rezultatele privind nanostructurile magnetice cu internalizare îmbunătățită, elaborate în limitele proiectului vor fi diseminate la nivel național și internațional prin: articole științifice în reviste citate ISI (cel puțin 4 lucrări în zona Q1/Q2 – factor de impact cumulativ >10), 2 participări la conferințe științifice internaționale și depunerea unei cereri de brevet la OSIM cu posibilitate de extindere la Brevet European în mai multe țări europene.

- Etapa 1 – Obținerea și caracterizarea nanostructurilor de compuși multifuncționali Fe3O4@(Fe3O4@MC), cu capacitate îmbunătățită de internalizare celulară.
- Etapa 2 – Obținerea și caracterizarea Fe3O4@MC – Citostatic hidrofil (Fe3O4@MC–HfC) și Fe3O4@MC – Citostatic hidrofob (Fe3O4@MC –HpC) ca sistem antitumoral țintit.
- Etapa 3 – Testarea Fe3O4@MC – Citostatic hidrofob (Fe3O4@MC –HpC), ca sistem antitumoral tintit.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.